Hvad skal du med moms?

Moms kan ofte være en jungle for webshops. Kamilla har derfor sammenfattet en mindre guide til, de mest gængse spørgmsål, som vi støder på hos webshops, når dialogen om bogføring drejer ind på det forbudte ord: moms!

Hvor ofte skal der afregnes moms?

Virksomheder med en omsætning på mere end 50.000 kr. årligt skal indberette moms til Skattestyrelsen.  
Fra opstart af virksomhed og 1,5 år frem afregnes der moms hvert kvartal – herefter fastsættes afregningsintervallet ud fra følgende kriterier: 
  • Månedlig momsafregning: Virksomheder med en omsætning på over 50 mio. kr. årligt 
  • Kvartaltsvis momsafregning: Virksomheder med en omsætning på mellem 5 og 50 mio. kr. årligt 
  • Halvårlig momsafregning: Virksomheder med en omsætning på under 5 mio. kr. årligt

Hvad skal der afregnes i moms?

Ovenstående vil sige, at hvis du har en omsætning over 50.000 kr. årligt, skal du afregne moms på alle dine solgte varer/ydelser. Momsen i Danmark er 25% - dvs. du skal lægge 25% oveni din salgspris, når varen sælges. Den moms du som virksomhed opkræver hos forbrugeren, skal du efterfølgende afregne til Skattestyrelsen.  
Omvendt, hvis du køber varer/ydelser til din virksomhed, betaler du moms i forbindelse med købet. Den moms kan du efterfølgende få retur fra Skattestyrelsen. 
 
Momsopgørelsen indeholder derfor både salgsmoms og købsmoms – resultatet heraf afgør, om du skal betale moms til Skattestyrelsen eller om du får moms retur. Ved returmoms vil du skulle foretage en negativ momsindberetning. 
 
I henhold til markedsføringsloven er det obligatorisk af oplyse salgspriser inklusive moms, såfremt salget primært sker til private. Ydermere er det sælgers ansvar at opkræve og afregne moms. 

Hovedreglerne

Der findes to overordnede regler, som skal være opfyldt, før du må fratrække momsen.  
 
Den ene er, at momsfradraget skal vedrøre momspligtige aktiviteter. Det vil sige, det du indkøber til din virksomhed, skal bruges til aktiviteter i virksomheden, som der også opkræves moms for. Omvendt må du for eksempel ikke fradrage momsen, hvis du har brugt dit CVR-nr. til at købe ind til privatforbrug – her skal momsen betales, da dit privatforbrug ikke er en momspligtig aktivitet. 
 
Det andet krav er, at momsen skal fremgå af kvitteringen/fakturaen. Det betyder, at du skal dobbelttjekke dine bilag, inden du blot bogfører dem med moms. Der må aldrig bogføres moms, hvis det ikke fremgår af fakturaen. 
 
Det er de to overordnede regler, så er der selvfølgelig en hel masse undtagelser til reglerne – det vil jo ikke være sjovt, hvis det er alt for simpelt. 
 
Sjove eksempler (ja, her hos Zellert.com synes vi faktisk, at moms er sjovt!), hvor man skal være ekstra opmærksom: 
  • Deltager du i et kursus med overnatning og bespisning, så kan du trække overnatning og bespisning fra med 25% af momsen. Dog kun, hvis du kan skelne den del fra regningen – hvis det hele derimod er ét samlet beløb, kan du fradrage momsen fuldt ud, dvs. 100% af momsen. 
  • Når du modtager en vare fra en leverandør, skal du læse grundigt på fakturaen, om fragtomkostningerne er med eller uden moms. Fragt er nogle gange en momset udgift andre gange ikke - det afhænger af, om pakken er sendt som erhvervspakke eller ikke. 
  • Moms af kaffe/the og vand kan ikke fratrækkes, hvis det er den almindelige daglige brug – her går det ind under kantineordning. Kaffe/the og vand til erhvervsmæssige møder, kan derimod godt fratrækkes. 
  • Udgifterne til mad ved møder med forretningsforbindelser kan fratrækkes, såfremt mødet afholdes på virksomhedens adresse. Afholdes mødet derimod på en restaurant, er det kun 25% af momsen, man kan få retur. 

Handel med varer i udlandet

Skal du købe og/eller sælge varer udenfor Danmarks grænser, er der endnu flere ting, man som virksomhed skal sætte sig ind i. Der er forskel på, om man køber og sælger inden for EU eller uden for EU.  
Køb/salg af varer og ydelser skal behandles hver for sig.  
Slutteligt skal man være opmærksom på, om man sælger til privatpersoner og virksomheder, som ikke har momsfradrag eller om man sælger til virksomheder med momsfradrag – altså, når der er tale om salg inden for EU. 

Ved moms af varekøb i EU-lande, skal du alligevel afregne momsen i Danmark – det kaldes omvendt betalingspligt. Du afregner momsen, men i de fleste tilfælde får du også fradrag for den og kan derfor ikke mærke det beløbsmæssigt. Det skal dog indberettes til Skattestyrelsen alligevel. 
 
De endnu mere detaljerede regler, vil vi ikke komme nærmere ind på her, men lad os endelig tage en snak om det, såfremt det er aktuelt for netop dig at handle uden for Danmarks grænser.  

En måned uden nogen form for moms

Har du ind imellem måneder helt uden hverken købsmoms eller salgsmoms? Ja, så vil Skattestyrelsen altså stadigvæk vide det. Her skal der foretages en nul-indberetning. Glemmer du det, laver Skattestyrelsen en foreløbig fastsættelse og bestemmer dit momsbeløb ud fra et skøn – derudover får du også en lille straf i form af et gebyr for ulejligheden. 
 

Vi hjælper dig!

Synes du, at alt det ovenstående er lige til den forvirrende sige? Og tænker du ”åh nej, ikke moms igen nu”, hver gang momsfristen nærmer sig? Frygt ej. Her hos Zellert.com hjælper vi dig. Vi har styr på reglerne og indberetningsfristerne. Vi får indberettet din moms, så din virksomhed opfylder gældende krav – både hvad gælder momsfradrag og de tidsmæssige frister. 
 
Kontakt os allerede i dag på telefon 7199 0715 eller skriv til os på info@zellert.com. Vi ser frem til at høre fra dig og få din momsopgørelse på plads.